Składniki
- 1 kg łopatki lub krzyżowego z koniny
- 2 marchwie
- pietruszka
- ½ kapusty włoskiej
- seler
- por
- cebula
- 12½ dag rodzynków
- łyżka mąki pszennej
- łyżka masła
- 3-4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- łyżka octu spirytusowego (10%)
- cukier
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać umytą i oczyszczoną włoszczyznę oraz zrumienioną na płytce cebulę; gotować 30 minut. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru (wywar może służyć do przygotowania zupy), pokrajać w plastry grubości 2-3 cm. Z mąki i masła przygotować rumianą zasmażkę. Rozprowadzić wywarem, dodać octu, zagotować. Włożyć uprzednio wypłukane i moczone co najmniej przez 2 godziny w wodzie rodzynki. Doprawić do smaku solą i cukrem, gotować, aż sos zrobi się zawiesisty. Włożyć mięso do sosu, gotować jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami z wody oraz surówką z białej kapusty lub buraczków albo z zieloną sałatą ze śmietana.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Opłukane i osuszone mięso pokrajać w paski. Warzywa – z wyjątkiem kapusty – w talarki. Wrzucić mięso do wrzącej osolonej […]
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody (1½-2 l), dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Gdy mięso […]