Składniki
- 40 dag polędwicy końskiej
- 4 żółtka
- cebula
- 4 sardynki (szprotki) z puszki
- 2 korniszony
- 3 marynowane pieczarki
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka przyprawy do zup maggi
- łyżeczka oliwy
- zmielona papryka łagodna
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Obraną cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej w kostkę. Wymieszać mięso z oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na 4 porcje. Na każdej z nich – w zrobionym zagłębieniu – umieścić żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę, korniszony i pieczarki. Podawać jako przystawkę z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz zestawem przypraw (oliwa, pieprz, papryka, maggi, sól).
Sprawdź inne przepisy na przystawki
- Polędwicę oczyścić z błon, dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, dodać drobno posiekaną cebulę, pieprz, sól i oliwę. Dobrze łyżką wyrobić. Na […]
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Obraną cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej w […]
- Przygotować sos: połączyć sok cytrynowy z pomarańczowym, dodać, ciągle mieszając, oliwę, a następnie musztardę. Posiekaną natkę wymieszać z serem i […]
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Obraną cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej w kostkę. Wymieszać mięso z oliwą, musztardą oraz maggi, podzielić na 4 porcje. Na każdej z nich – w zrobionym zagłębieniu – umieścić żółtko i sardynkę. Obok położyć cebulę, korniszony i pieczarki. Podawać jako przystawkę z białym lub ciemnym pieczywem, krążkiem masła oraz zestawem przypraw (oliwa, pieprz, papryka, maggi, sól).