Składniki
- 4 plastry polędwicy końskiej (ok. 60-70 dag)
- 4 małe cebule
- łyżka oliwy
- szklanka wina białego wytrawnego
- 5 dag masła
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- sól
Sposób przygotowania
Z opłukanej i osuszonej ręcznikiem papierowym polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2½ cm. Lekko pobić, nasolić, odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Brytfannę wysmarować oliwą, włożyć mięso i wstawić na 10 minut do piekarniku nagrzanego do 220-230°C. Wyjąć, przewrócić tournedos na drugą stronę, dodać masło, pokrajane w ćwiartki cebule, białe wino oraz pieprz ziarnisty. Wstawić na 15 minut do średnio nagrzanego piekarnika. Wyjąć tournedos, sos przetrzeć przez sito; jeżeli za rzadki – odparować. Podawać z frytkami, sałatką z kapusty z sokiem pomarańczowym oraz zestawem surówek.
Sprawdź inne przepisy na dania pieczone
- Mięso opłukać, oczyścić z błon i powięzi, osuszyć ręcznikiem papierowym. Boczek wstawić na 60 minut do zamrażalnika, pokrajać w cienkie […]
- Opłukane i osuszone mięso natrzeć solą i zawinąć w opłukane i osuszone liście chrzanu, pozostawić na 24 godziny w lodówce. […]
- Grzyby namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso […]