Składniki
- 60 dag szpondra lub łaty końskiej
- 3 jajka
- cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- 1-2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- śledź solony (2 połówki matiasa)
- 3-4 łyżki startego ostrego sera żółtego
- szklanka sosu beszamelowego
- litr bulionu mięsnego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Przygotować farsz: 2 jajka ugotować na twardo, obrać i poszatkować, śledzia zemleć i wymieszać z masłem na jednolitą masę. Mięso 2-krotnie przepuścić przez maszynkę. Cebulę obrać i posiekać. Wymieszać mięso z cebulą, pozostałym jajkiem oraz tartą bułką namoczoną w mleku i odciśniętą; doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować z masy śledziowej niezbyt duże paluszki, oblepić warstwą mięsa, wrzucać na gotujący się bulion. Gotować 15-20 minut. Wyłożyć na żaroodporny półmisek, zalać sosem beszamelowym, posypać obficie tartym żółtym serem i zapiekać przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170°C. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko oraz zestawem surówek, kwaszonym ogórkiem lub mizerią ze szczypiorkiem.
Sprawdź inne przepisy na dania gotowane
- Przygotować farsz: 2 jajka ugotować na twardo, obrać i poszatkować, śledzia zemleć i wymieszać z masłem na jednolitą masę. Mięso […]
- Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej, osolonej wody. Dodać przyprawy, gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przyrumienić […]
- Włoszczyznę (por, seler, pietruszka, marchewka) umyć, oczyścić i opłukać, włożyć do rondla, wlać 6 szklanek wody, dodać szczyptę soli i […]