Składniki
- 60 dag polędwicy lub rostbefu końskiego
- 2 cebule
- 5 dag masła
- 5 dag oliwy
- ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso 2-krotnie przepuścić przez maszynkę, cebulę bardzo drobno poszatkować. Wyrobić oba składniki na jednolitą masę, dodając soli i pieprzu do smaku. Maczanymi w zimnej wodzie dłońmi lub szerokim nożem formować okrągłe, płaskie zrazy. Oprószyć mąką i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu rumieniąc ze wszystkich stron. Zdjąć zrazy z patelni, polać winem, dodać masło, sporządzić sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać zrazy z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz mizerią ze śmietaną. Każdy zraz obficie polać sosem lub sos podać osobno w sosjerce.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Opłukane i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę (wieprzowinę wystarczy zemleć raz). Cebulę poszatkować. Masło stopić, przysmażyć cebulę na jasny […]
- Umyte i osuszone mięso przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Cebulę poszatkować. Wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i tartą bułką namoczoną w […]
- Ze zmielonego mięsa, jajka i przypraw sporządzić masę. Formować cienkie kiełbaski i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na smalcu na […]