Składniki
- 1 kg polędwicy lub rostbefu końskiego
- jajko
- 5 dag margaryny
- 5 dag masła
- ½ fileta solonego śledzia
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukaną i osuszoną polędwicę 3-krotnie przepuścić przez maszynkę, wyrobić z przyprawami oraz jajkiem. Nożem formować zrazy grubości ok. 1 cm, o kolistym kształcie i średnicy 12-14 cm. Śledzia utrzeć z masłem, uformować kostkę i włożyć na 2-3 godziny do zamrażalnika, po czym pokrajać w plasterki. Zrazy oprószyć mąką, położyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, szybko zrumienić. Położyć na każdym zrazie masło śledziowe i podsmażyć; mięso może być wewnątrz półkrwiste. Podawać z frytkami, kwaszonym ogórkiem, korniszonem, sałatką z papryki lub marynowanymi grzybami.
Sprawdź inne przepisy na dania smażone
- Polędwicę opłukaną i osuszoną ręcznikiem papierowym oczyścić z błon i powięzi. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 […]
- Opłukaną i osuszoną polędwicę oczyścić z błon i powięzi, pokrajać w plastry grubości ½ cm, które następnie pokrajać w paski […]
- Mięso wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wyżyłować, wykroić porcje, krojąc w poprzek włókien na plastry grubości ok. 1½-2 cm i rozbić […]