Składniki
- 1 kg polędwicy lub antrykotu końskiego
- 5 dag oliwy
- 2 dag masła
- 3 pomidory
- marchew
- pietruszka
- seler
- por
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso oczyścić z błon i powięzi, zeskrobać pozostałości tkanki łącznej, pokrajać w poprzek włókien na 5 kawałków. Na desce zwilżonej wodą pobić każdy kawałek zwilżonym tłuczkiem tak, aby otrzymać plastry grubości ok. 1 cm; bezpośrednio przed smażeniem – posolić. Rozgrzać oliwę i na silnym ogniu obsmażyć zrazy po 2-3 minuty, aby mięso ładnie się przyrumieniło. Przełożyć do rondla o grubym dnie. Jarzyny poszatkować, z pomidorów zdjąć skórkę i pokrajać ćwiartki. Włożyć rondla, dolać 4-5 łyżeczek wody i dusić, aż mięso będzie prawie miękkie, a wtedy wyjąć, ułożyć na żaroodpornym półmisku, sos przetrzeć przez sito, dodać masło i zagotować. Zbyt rzadki sos zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zalać zrazy na półmisku, posypać natką i wstawić na 15 min do piekarnika nagrzanego do 190-200°C. Podawać z kładzionymi kluskami, makaronem lub frytkami oraz z zestawem surówek, kwaszonym ogórkiem albo marynowanymi grzybami.
Sprawdź inne przepisy na dania duszone
- Mięso opłukać, osuszyć, oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić, oprószyć mąką. 2 łyżki smalcu stopić w rondlu, dodać cukier […]
- Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso naszpikować cienkimi paskami szynki. Przed szpikowaniem szynkę przetrzymać 1-2 godziny w zamrażalniku lodówki. Natrzeć […]
- Mięso oraz boczek przepuścić 2-krotnie przez maszynkę. Dodać maggi, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Ogórki pokrajać na plastry (1-1½ cm), […]