Składniki
- 20 dag łaty lub szpondra końskiego
- 10 dag wędzonego boczku
- 70 dag kapusty brukselki
- litr wywaru jarzynowego
- jajko
- ½ szklanki tartej bułki
- 2-3 łyżki mleka
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka majeranku suszonego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso wraz z boczkiem przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać masę mięsną z jajkiem, tartą bułka namoczoną w mleku i odciśniętą, solą, pieprzem oraz papryką. Brukselkę ugotować w wywarze jarzynowym. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Łyżką maczaną w gorącej wodzie kłaść na wywar masę mięsną. Gdy „kluski” mięsne się ugotują, dodać do zupy przetartą brukselkę oraz drobno roztarty majeranek. Zagotować, uważając, aby zupy nie przypalić. Podawać z grzankami lub ziemniakami z wody.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Buraki i cebule obrać, pokrajać w talarki, zalać wrzącą wodą. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, gotować przez 8-10 […]
- Z mięsa odkrajać tłuste części, pokrajać w kostkę, oprószyć mąką. Pokrajany w kostkę boczek stopić w rondelku, włożyć mięso i […]
- Oczyszczone i opłukane mięso włożyć do 2 litrów wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować przez ok. 1½ godziny, […]