Składniki
- 20 dag łaty lub szpondra końskiego
- 10 dag wędzonego boczku
- 1½ litra bulionu warzywnego
- ½ szklanki tartej bułki
- jajko
- 3 dag masła
- łyżka mąki pszennej
- 2-3 łyżki mleka
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka papryki słodkiej
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, łyżką natki oraz przyprawami. Bulion zagotować. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i wrzucać na gotujący się bulion. Zostawić 2-3 łyżki masy mięsnej do zasmażki. Sporządzić zasmażkę z masła i mąki, rozcieńczyć 2 łyżkami wody. Dodać masę mięsną i mieszając podgrzewać przez 2-3 minuty. Wlać zasmażkę do zupy i gotować 10 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Posypać pozostałą posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, łyżką natki oraz […]
- Buraki i cebule obrać, pokrajać w talarki, zalać wrzącą wodą. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, gotować przez 8-10 […]
- Z mięsa odkrajać tłuste części, pokrajać w kostkę, oprószyć mąką. Pokrajany w kostkę boczek stopić w rondelku, włożyć mięso i […]