Składniki
- połowa serca końskiego
- nieduży ozór młodego konia
- 2 pietruszki
- marchew
- seler
- por
- cebula
- ½ główki kapusty włoskiej
- 3 ziemniaki
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarnka pieprzu
- pieprz mielony
- sól
Sposób przygotowania
Opłukane i osuszone mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy; gotować ok. 90 minut, a gdy będzie miękkie, wyjąć; wywar odcedzić. Zawiązać nicią seler, pietruszkę, por i cebulę. Marchew pokrajać w talarki, ziemniaki – w kostkę, kapustę poszatkować. Włożyć do zupy i gotować, aż ziemniaki będą na wpół miękkie; osolić i dodać pieprzu do smaku. Wyjąć związane warzywa. Z ozora zdjąć skórę i wraz z sercem pokrajać w drobne paseczki. Zupę rozlać do kamionkowych naczyń, dodać mięso. Podawać posypaną posiekaną natką.
Sprawdź inne przepisy na zupy
- Mięso i boczek przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Masę mięsną wymieszać z jajkiem, tartą bułką namoczoną w mleku, łyżką natki oraz […]
- Opłukane mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli oraz przyprawy. Gotować przez 1½ godziny, a gdy mięso będzie miękkie, […]
- Opłukane i osuszone ręcznikiem papierowym mięso włożyć do wrzącej wody, dodać łyżeczkę soli i przyprawy. Gotować 90 minut, a gdy […]