Przepisy Kulinarne

Przepisy, które zostały poniżej przedstawione, oparte zostały o tradycje rodzimej kuchni polskiej, doświadczenia narodowych kuchni krajów, w których konina stanowiła poważną pozycję w „surowcowym budżecie białka”, a także o dokonania własne autorów. Ze względu na monograficzny charakter wydania, pominięto czynności znane na co dzień gospodyniom domowym.

Przepisy uszeregowano wg. sposobów przyrządzania mięsa. W tekstach poprzedzających poszczególne kategorie, zwrócono uwagę na sposoby przygotowania surowców i poszczególne czynności wykonywane przy obróbce termicznej oraz podano terminologię specjalistyczną. Wstępy zatem do każdej kategorii stanowią rodzaj „kulinarnego abc”. Osoby, będące mistrzami sztuki gastronomicznej mogą je, po prostu pominąć.

  • Gulasz po warmińsku

    Mięso oddzielić od kości, pokrajać na kawałki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć mięso, zrumienić ze wszystkich […]
  • Ozór w sosie ogórkowym

    Wcześniej przygotować sos: ogórek pokrajać w półplasterki, oprószyć solą, odstawić na 15 minut; gdy puści sok – odcisnąć, dodać pozostałe […]
  • Szaszłyk kawalerski

    Przyprawy utłuc w moździerzu, wymieszać z łyżką soli, odstawić na 24 godziny. Kawałki mięsa o boku 4 cm posypać przyprawami […]
  • Pieczeń po amerykańsku

    Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wraz z mięsem skropić wodą i udusić do […]
  • Sałatka bawarska

    Jajka ugotować na twardo, obrać i pokrajać w kostkę. Jarzyny korzeniowe oraz ziemniaki ugotować w „mundurkach” w małej ilości osolonej […]
  • Carpaccio z polędwicy końskiej I

    Mięso opłukać, włożyć do zamrażalnika na 40-60 minut, żeby stwardniało. Następnie pokroić je ostrym nożem na bardzo cienkie plastry. Każdy […]
  • Zrazy po polsku

    Mięso obmyć, pokroić w plastry, pobić każdy plaster tłuczkiem maczanym w wodzie. Ogórki obrać i pokroić w plastry, podobnie boczek. […]
  • Wątróbka po polsku

    Pokrajać oczyszczona z błon wątrobę na średniej wielkości płaty grubości ok. 1 cm. Rozgrzać na patelni smalec, kłaść płaty wątroby […]
  • Hache’e ze sztuki mięsa

    Mięso opłukać, osuszyć, włożyć do wrzącej osolonej wody, dodać przyprawy i powoli gotować pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić, jedną cebulę […]
  • Konina po marsylsku

    Słoninę pokrajać w drobną kostkę, włożyć do rondla, wytopić tłuszcz, tak by skwarki były ledwie złote. Wyjąć skwarki, na tłuszczu […]
  • Tatar po polsku

    Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Obraną cebule posiekać, korniszony i grzyby pokroić jak najdrobniej w […]
  • Zupa bawarska

    Opłukane i osuszone mięso wraz z boczkiem przepuścić 3-krotnie przez maszynkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wymieszać masę mięsną z jajkiem, tartą […]
  • Polędwica nadziewana

    Posiekane pieczarki i cebule udusić na maśle. Dodać pod koniec duszenia tartą bułkę. Polędwicę pokroić wzdłuż, nie przecinając do końca. […]
  • Szaszłyk z polędwicy I

    Mięso umyć, osączyć, pokrajać w dużą kostkę. Warzywa umyć. Cukinię, dynię i cebulę pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z gniazd […]
  • Szaszłyk cygański

    Mięso pokrajać w kostki o boku 4 cm, zbić tłuczkiem maczanym w wodzie. Boczek i parówki (po zdjęciu osłonek) pokrajać […]